Glavni formular

Iran - 10 dana

Zemlja bogate baštine, duboke kulture i živopisnih tradicija


Teheran - Kashan - Esfahan - Varzane - Mazrachoo - Yazd-Nagsh - e - Rostam - Perzepolis - Shiraz

26.4. - 5. 5.2024


Letom iz Zagreba, mogućnost organizovanog transfera Sarajevo - Zagreb

Uz pratnju i vođenje Ivana Đogića, vodiča i putopisca, autora hit knjige „Iran u prezentu“, vodimo vas do Teherana, živahnog grada s orijentalnom arhitekturom, Esfahana najljepšeg grada Irana s prekrasnim parkovima i mostovima i Shiraza grada ruža, slavuja i pjesnika. 

Vodimo vas u zemlju ljubaznih domaćina, perzijske kulture i bajki tisuću i jedne noći!

 1. dan: Zagreb - Teheran, petak, 26.4.2024.
  Sastanak putnika u zračnoj luci Franjo Tuđman u 18:30 sati (dva sata prije polijetanja zrakoplova). Polijetanje za Istanbul u 20:30 sati, broj leta TK1056, s dolaskom u 23:40 sati. Nastavak putovanja prema Teheranu u 03:05 sati, let TK870, s predviđenim slijetanjem u 06:35 sati.
 2. dan: Teheran, subota, 27.4.2024.
  Slijetanje u Teheran u 06:35 sati po lokalnom vremenu. Vožnja gradom pored tornja Azadi koji je izgrađen povodom 2500 godine Perzijskog carstva te odlazak s lokalnim vodičem na doručak. Teheran je iranska prijestolnica i i najveći grad Irana, kulturno, političko i industrijsko središte zemlje te multikulturni centar. Koristimo jutro za šetnju centrom grada i posjet palači Golestan, nekadašnjoj kraljevskoj palači dinastije Kadžar tijekom 19. stoljeća. Palača je danas pod zaštitom UNESCO-a. Nakon ručka odlazimo u hotel na poslijepodnevni odmor. Dan završavamo šetnjom kvartom Tadžriš na sjeveru Teherana gdje ćemo posjetiti simpatični bazar i imamzade džamiju Saleh u kojoj se upoznajemo s osnovama šijizma.
  Povratak u hotel i noćenje.
 3. dan: Teheran – Kashan – Esfahan, nedjelja, 28.4.2024.
  Rani doručak i odlazak prema gradu Kashanu, kojeg zovu još i „pustinjskim biserom“. Posjetit ćemo poznati vrt Fin (UNESCO) kao jedan od reprezentativnih primjeraka perzijskih vrtova i najljepši iranski tradicionalni hamam/kupalište sultana Amira Ahmada. Nakon pauze za ručak i šetnje kašanskim tradicionalnim bazarom, odlazimo u Esfahan. Smještaj u hotel, noćenje.
 4. dan: Esfahan, ponedjeljak, 29.4.2024.
  Doručak u hotelu. Esfahan je jedan od najljepših gradova svijeta. Slijedi cjelodnevni razgled slavnog glavnog grada dinastije Safavid iz 16. i 17. stoljeća kad je Esfahan bio jedan od najvećih gradova na svijetu.
  Posjet armenskoj četvrti, katedrali Vank i obližnjem biskupskom dvoru. Povratak u centar grada safavidske prijestolnice, šetnja 500 metara dugim velebnim trgom Naqsh-e Jahan kojim dominira džamija Jameh s ogromnom kupolom od zelene keramike i dva minareta, remek djelo islamske arhitekture. Posjećujemo i palaču Chehelsotun koja se odlikuje slavnim freskama. Chehel Sotoun što znači "Četrdeset stupova" davni je ostatak safavidske vladavine u Iranu. Nakon kasnog ručka obilazimo stare mostove Si-o -se i Khaju na rijeci Zayanderud koji će zaokružiti sliku ovog grada iz bajki tisuću i jedne noći. Povratak u hotel, noćenje.
 5. dan: Esfahan – Varzane, utorak, 30.4.2024.
  Esfahan je kao jedan od najvažnijih gradova na Putu svile oduvijek bio središte perzijskog obrtništva pa se nakon doručka vraćamo na bazar i slobodno vrijeme koristimo za razgledavanje bogate ponude bazara i kupovinu suvenira (začini, ukrasno posuđe, tkanine, stolnjaci, šahovske ploče, ćilimi, tepisi). Poslije ručka vožnja do gradića Varzane. Varzane je drevni središnji iranski pustinjski grad, 1,5 sat vožnje autobusom od grada Esfahana te odlazak na obližnje pješčane dine i uživanje u pustinjskim radostima. Nakon romantičnog zalaska sunca na vrhu visokih dina vraćamo se u Varzane. Smještaj u seosko domaćinstvo. Slijedi cooking class, mala škola kuhanja tipičnog iranskog jela uz priču i čaj kod naših domaćina (uz doplatu). Šetnja gradom i noćenje.
 6. dan : Varzane – Mazrachoo – Yazd, srijeda, 1.5.2024.
  Nakon doručka razgledavamo golubinji toran u kojem se sakupljalo ptičje gnojivo za okolna poloprivredna polja. Također, posjećujemo i mlin koji su tradicionalno pokretale deve. Nakon toga slijedi odlazak u susjedno selo na seosko domaćinstvo Mazrachoo na kojem šećemo otvorenim prostranstvom do obližnje farme s izvrsno očuvanim primjerkom kanata. Kanati su tradicionalni pustinjski sustavi navodnjavanja koji su od najranijih dana perzijske civilizacije omogućavali život u suhim područjima iranskog platoa. Ručak u seoskom domaćinstvu Mazrachoo, popodnevni odmor uz čaj i slastice te poslijepodnevna vožnja do Yazda. Smještaj u hotel, noćenje.
 7. dan: Yazd, četvrtak, 2.5. 2024.
  Nakon doručka odlazimo na ''Kule tišine'', brda na čijim su vrhovima zoroastrijci polagali tijela pokojnika za tzv. nebesku sahranu (prema vjerovanju zoroastrijaca pokop mrtvih nije dozvoljen jer bi se zemlja onečistila). Priču o zoroastrizmu nastavljamo u muzeju i hramu ''vječne vatre' 'nakon čega posjećujemo i prekrasni perzijski vrt Dolatabad u kojem se nalazi najviši svjetski ''hvatač vjetrova'' – tradicionalni pustinjski klima uređaj. Poslije ručka i kraćeg odmora u hotelu slijedi odlazak do džamije Jameh iz 14. stoljeća, šetnja labirintskim uličicama stare jezgre koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Yazd je grad čijom panoramom dominiraju tirkizne kupole i minareti te hvatači vjetrova. Večer ćemo provesti na krovu jednog od brojnih restorana i kavana s kojih puca pogled na atraktivnu gradsku panoramu. Noćenje u hotelu.
 8. dan: Yazd – Nagsh-e Rostam – Perzepolis – Shiraz, petak, 3.5.2024.
  Poslije ranijeg doručka napuštamo Yazd pri čemu putem do Shiraza obilazimo ahemenidske grobnice lokaliteta Nagsh-e Rostam. Nakon pauze za ručak nastavljamo s perzijskom poviješću u Perzepolisu kao ceremonijalnoj prijestolnici slavnog ahemenidskog carstva. Perzepolis je izgradio Darije Veliki te je bio veličanstveno sjedište niza ahemenidskih ''kraljeva svih kraljeva'' sve dok ga 330. pr.Kr. nije uništio Aleksandar Veliki. Dolazak u Shiraz i prolazak pored slavoluka posvećenom kuranu. Putnici i hodočasnici vjeruju da prolazeći ispod slavoluka primaju blagoslov Svete Knjige koja ih štiti na putovanju. Smještaj u hotel i noćenje.
 9. dan: Shiraz, subota, 4.5.2024.
  Nakon ranog doručka polazak na cjelodnevni razgled Shiraza, grada vrtova i pjesnika. Posjetit ćemo džamiju Nasir-ol-Mulk dok zrake sunca ulaze u džamiju kroz šarene prozore obasjavajući njezinu unutrašnjost. Razgled obližnjeg perzijskog vrta Narenjestan ugledne širaske obitelji Gavam te posjet mauzoleju najpoznatijeg perzijskog pjesnika Hafiza. Popodne uživamo u šarenilu bazara Vakil i saraja Moshir, a navečer u raskoši imamzade džamije Shahcheragh – treće najznačajnije džamije u Iranu. Također, imat ćemo mogućnost fakultativnog odlaska u perzijski hamam, tradicionalno kupalište u kojem ćemo imati privatni termin za uživanje u tretmanu (uz doplatu). Na oproštajnoj večeri se zadržavamo do cca. 23h nakon čega odlazimo do zračne luke Shiraz.
 10. dan: Zračna luka Shiraz – Zagreb, nedjelja, 5.5.2024.
  Povratak letom TK885 Turkish Airlines u 01:45h prema Istanbulu. Predviđeno vrijeme slijetanja 05:20 sati. Polet zrakoplova TK1053 Turkish Airlinesa u 06:55 sati prema Zagrebu s predviđenim slijetanjem u 08:00 sati.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: FIRST MINUTE 2.962,00 KM
REDOVNA CIJENA 3.085,00 KM
Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 605,00 KM

Red letenja:
TK1056 26APR ZAGIST 2030 2340
TK 870 27APR ISTIKA 0305 0635
TK 885 05MAY SYZIST 0145 0520
TK1053 05MAY ISTZAG 0655 0800


Cijena uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi, obroci tijekom letova
 • 7 noćenja s doručkom prema programu u hotelima na razini 3/4/5* (1 noćenje s doručkom u Teheranu u hotelu 5, 2 - noćenja s doručkom u hotelu u Esfahanu u hotelu 4, 1 noćenje s doručkom u tradicionalnom seoskom domaćinstvu 3* u Varzaneu (pustinja), 2 noćenja s doručkom u Yazdu u tradicionalnom hotelu 3* i jedno noćenje s doručkom u hotelu 4* u Shirazu)
 • 7 ručkova u restoranima s uključenim pićem (jedno piće: voda, sok, jogurt…)
 • doručak po dolasku u Teheran
 • večera zadnji dan prije odlaska na aerodrom s jednim uključenim pićem
 • usluga lokalnog vodiča Ivana Đogića tijekom cijelog boravka
 • usluga pratitelja putovanja agencije Globtour Event
 • svi prijevozi prema programu klimatiziranim turističkim autobusom, VIP klase
 • jedna 0,5 l boca vode po putniku/po danu
 • ulaznice za sve lokalitete, muzeje i objekte po programu razgledavanja
 • troškovi organizacije putovanja.

Cijena ne uključuje:

 • obavezna doplata za aerodromske pristojbe 605,00 KM
 • nadoplata za jednokrevetnu sobu 570,00 KM
 • napojnice lokalnom vodiču i vozaču (80,00 KM- plaćanje na licu mjesta )
 • viza za Iran 109,00 KM
 • mini tečaj kuhanja (cooking class) tradicionalnog iranskog jela 40,00 KM
 • posjet perzijskom tradicionalom hamamu 60,00 KM– plaćanje na licu mjesta
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti (izračun na upit uz prethodno dostavljene podatke putnika)

Minimalni broj putnika u grupi: 15

Informacije o letu:

Prijevoznik: Turkish Airlines. Dozvoljena težina prtljage 30 kg (uključena u cijenu) + 1 komad do 8 kg ručne prtljage. Navedena vremena u programu su lokalna vremena dolazaka/odlazaka.

Zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene vremena letova.

Viza:

Hrvatski državljani za ulazak u Iran trebaju vizu. Potrebno je dostaviti agenciji kopiju naslovnice putovnice najkasnije 30 dana prije putovanja. Putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci od završetka putovanja. Cijena vize je 110,00 KM

Uvjeti vezani uz COVID-19
Od 25. srpnja 2023 ukinuta su sva COVID-19 ograničenja za ulazak u zemlju. Ovo su trenutni uvjeti koji se mogu naknadno i promijeniti.
Napomene:
Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Irana te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.

Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju Uvjeti otkaza putovanja organizatora. U Iran nije moguće ući sa putovnicom koja ima izraelski žig ili bilo koji dokaz posjete Izraelu (npr. izlazni jordanski žig graničnog prijelaza sa Izraelom). Ukoliko imate dokaz posjete Izraelu preporuka je napraviti novu putovnicu. Ukoliko se odlučite za putovanje sa starom putovnicom, putujete na vlastitu odgovornost i sami snosite troškove povratka u Hrvatsku u slučaju zabrane ulaska u Iran.

Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, karte se izdaju za sve putnike u jednom danu.

Pravila ponašanja i odijevanja tijekom boravka u Iranu:

Žene: od dolaska na teritorij Irana žene moraju nositi maramu (hijab) kojom prekrivaju kosu. Svakako jednu maramu imati spremnu u ručnoj prtljazi jer će biti potrebna po slijetanju u Iran. Također, tijelo mora biti pokriveno širom majicom ili tunikom koja će prekriti stražnjicu. Poželjne su i majice dugih rukava, laganih i prozračnih materijala. Otvorene cipele, sandale i natikače su prihvatljive. Noge bi također trebale biti pokrivene do gležnja. Krivo je mišljenje da je crna boja „propisana“ za žene. Iranke nose razne šarene marame i odjevne predmete. Muškarci: kratke hlače u Iranu nisu dozvoljene tako da je preporuka nositi duge hlače. Otvorene cipele i sandale su prihvatljive.

IRAN

Površina : 1.648 195 km2

Broj stanovnika : 86.758 000

Etnička struktura : 61% Perzijanci, 16 % Azerbajdžanci i ostali narodi

Religija : Islam

Jezik: Farsi

Sigurnost: Iran je za turiste sigurna zemlja i može se kretati svim gradovima bez ikakvih ograničenja

Hrana: Iranska hrana je  raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom (osim svinjetine)

Postoje mnogobrojni kvalitetni restorani koji nude tradicionalna jela

Piće: alkohol je zabranjen i ne može se kupiti niti konzumirati na javnim mjestima

Voda je uglavnom pitka, a dostupna je svuda i flaširana voda. Pije se uglavnom čaj.

Valuta: Iranski rial   IRR  (1 USD = 400000 IRR ;  1 € = 420000 IRR)

Plaćanje: zbog nepostojanja međunarodnog bankovnog prometa, kreditne kartice se mogu koristiti samo iznimno i na vrlo ograničenom broju mjesta pa je nužno ponijeti dovoljno gotovine u eurima.

Mobiteli: A1, T-Mobile i Telemach

Internet:  dostupan svuda

Napon: 220 volti

Vremenska razlika: + 3,30

Klima: Iran je velika zemlja i ima više klimatskih zona, najveći dio zemlje ima kontinentalnu klimu s 4 godišnja doba. Ljeto je vruće, a dijelovi zemlje imaju suhu klimu, s vrlo malo vlage pa se vrućina lakše podnosi

Kontaktirajte nas

Zatražite naše usluge u uredima u Zagrebu, Sarajevu, Dubrovniku i Ljubljani ili nam pošaljite upit.
Glavni formular
©  2024 GLOBTOUR EVENT d.o.o.
crossmenu